Se dau 1500 de lei pe lângă pensie, în România: cine sunt românii care vor primi bani în plus

de: Alexandru Puiu
08 02. 2023

Autoritățile române au în plan mai multe sisteme pentru a întinde o mână de ajutor românilor vulnerabili, mai ales pensionarilor. Printre acestea se numără și o inițiativă care s-ar traduce în 1500 de lei în plus pe lângă pensie, în fiecare lună.

În cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților se discută la această oră o inițiativă ce vizează bunicii care au grijă de nepoți. O decizie definitivă nu a fost încă luată în acest sens, dar nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni. Vorbim, practic, de un ajutor de 1500 de lei.

Cine primește 1500 de lei în plus, pe lângă pensie

Conform datelor obținute de Digi24, proiectul legislativ pare să aibă susținere din partea tuturor partidelor din coaliție și are toate șansele să devină lege. Vorbim aici de UDMR, PNL și PSD. Principalul argument, de această dată, nu este de a ajuta pensionarii României să se descurce mai bine, ci de a încuraja natalitatea.

Ca referință, țara noastră are de mulți ani natalitate negativă, se nasc mai puțin oameni comparativ cu cei care decedează și nu ajută nici faptul că acest fenomen se desfășoară în același timp cu o migrație masivă în occident. Autoritățile speră că acești bani în plus vor convinge părinții că au cu cine să-și țină copiii, în timp ce bunicii vor câștiga un pic de liniște financiară suplimentară.

În plus, există bunici care au ieșit mai repede la pensie pentru a avea grijă de copii copiilor, iar cei 1500 de lei vehiculați acum le-ar întinde o mână de ajutor mult dorită. Nu în ultimul rând, banii ar putea facilita întoarcerea în câmpul muncii al părinților care, acum, pot să stea mai liniști în ceea ce privește finanțele bunicilor, în momentul în care le lasă copilul în sarcină.

Înainte de a-și face simțite efectele în piață, proiectul trebuie să facă subiectul unor dezbateri în Camera Deputaților, cu rol de for decizional, după ce a fost aprobat tacit de Senat.